14522711_1194323883923959_5228674415242191180_n.jpg

Perbandingan Masa Pembinaan Kapal KORVET Gowind Mesir dan Kapal FRIGATE Gowind Malaysia

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

maklumat di petik dari Malaysian Defence

Pertamanya Kapal Gowind Mesir yang pertama di bina oleh DCNS di Lorient. Lorient ni dikira sebagai Hot Yard. Sebab semua fasiliti complete dengan steel cutting facility dan Lorient tak perlu hire new staff atau panggil new sub contractor kerana yard ni terus menerus ada projek kapal.

Berbanding dengan BNS yard kita kira sebagai Cold yard sebab pembinaan kapal terakhir ialah kapal kelas Kedah tahun 2009/ Yard ni tiada steel cutting facility.

Seterusnya walaupun BNS start bina 4 bulan lebih awal, steel cutting di lakukan di IHX Metallix plant di Holland. Ambil masa 3 bulan termasuk penghantaran ke Malaysia. Dan Malaysia decide kapal pertama di bina oleh BNS terus Tak seperti Mesir yang kapalnya Perancis bina dulu.

Fabrication kita mula di Lumut pada bulan Disember 2015.

Jadi bila nak siap?

Menhan kata optimis siap 2019. Kita pegang je lah cakap beliau.

Betul ke BNS ada masalah? Kan dah dapat duit?

BNS mungkin ada isu cashflow dan hanya boleh claim duit dgn gomen base on progress basis. Bukan dapat sekepul.

thanks to Rozaimi Mohd Arshad

LCS Gowind TLDM bukan shj lebih laju malah jarak berlayar lebih jauh. Perbezaan lain yang ketara ada Akan Tetapi tak boleh di dedahkan dulu. Kita tunggu kapal ini siap dulu.

Untuk makluman tempoh menyiapkan kapal pertama itu lebih kurang sama je dgn tempoh siapkan kapal Sigma Indonesia. Kapal pertama Gowind TLDM dijangka siap 2019 dan kapal seterusnya akan disiapkan dalam 6 bulan interval berturut2

thanks to Rozaimi Mohd Arshad

MMP di maklumkan semasa DSA rekabentuk telah pun final jadi sepatutnya tiada pertukaran design yg melibatkan hull.

Kapal pertama progress agak baik walaupun hari tu bursa malaysia ada laporkan BNS ada isu cashflow tetapi MMP expect gomen akan bayar progress payment dgn telus.

Pemilihan stealth anti ship missile NSM memang betul2 Menyodorkan peningkatan ofensif yang ketara bagi Gowind TLDM.

Seperti yang saya tulis harga siling Gowind Mesir bagi 4 buah ialah USD 1.3 billion Akan Tetapi ni saya convert guna kadar tukaran semasa. Harga masa kontrak sain ialah £1 Billion dan tak sure berapa perbezaan kadar tukaran masa tu.

Harga siling Gowind TLDM ikut laporan wiki. Kita tak tau berapa kos finalnya sehingga selesai kapal pertama. So far it is advertised the ceiling price as RM 9 billion.

MMP

Perbandingan Masa Pembinaan Kapal KORVET Gowind Mesir dan Kapal FRIGATE Gowind Malaysia

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *